Haberler

Bursa’da ‘Deprem Bilim Kurulu’ oluşturuldu

BURSA (İGFA) – Birinci derece deprem kuşağında yer alan Bursa’da, 1999 Marmara depreminin ardından ‘zemin etütleri araştırma birimini kurarak’ Bursa ili Sismik Zemin Tehlike Değerlendirme Projelerini hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile imzalanan protokol kapsamında başlayan Bursa Sismik Tehlike Değerlendirmesi ve Zemin Sınıflandırması Projesi kapsamında ise ‘15 istasyon ile 9 fayın ayrı ayrı segmentlerini tespit ederek’ oluşabilecek maksimum deprem büyüklüklerini belirledi.

Proje kapsamında gerçekleştirilen jeofizik ve sondaj çalışmaları sonucunda; 3 Boyutlu Anakaya Derinlik Haritası, 1/100.000 ve 1/25.000’lik jeoloji haritaları ile Sismik Tehlike Haritası hazırlandı. Bir taraftan kentsel döşüm projeleri ile riskli yapı stokunu sürekli azaltan Büyükşehir Belediyesi, yıllardır sürdürdüğü olası depreme hazırlık çalışmalarına son olarak Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile Deprem Riskini Azaltma ve Önleme Planlaması Projesi’ni ekledi.

Bursa’yı depreme karşı daha dirençli hale getirme çalışmalarına hız veren Büyükşehir Belediyesi, şimdi de Deprem Bilim Kurulu oluşturdu.

Kurulda akademisyenler, uzmanlık alanları doğrultusundan deprem öncesi, anı ve sonrası ile ilgili yapılması gerekenlerle ilgili bir yol haritası hazırlamak için kolları sıvadı.

YOL HARİTASI NİSAN AYI SONUNDA BELLİ OLACAK

Deprem Bilim Kurulu’nu kamuoyuna tanıtan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bir tarafta JICA ile ortaklaşa yürütülen Deprem Risk Azaltma ve Önleme Planlama Projesi ile muhtemel bir depremde hasar riski yüksek alanlarının belirleneceği proje sürerken, bilim insanlarımızla da bilimsel veriler ışığında, Bursa’yı, güvenle yaşanabilecek dirençli kent haline getirmek için canla başla çalışacaklarını kaydetti. Aktaş, yol haritasının Nisan ayı sonu gibi açıklanacağını söyledi.

BURSA’NIN FARKI…

Kocaeli Üniversitesi’nden Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Şerif Barış, afetlerin önlenemeyeceğini ancak alınan tedbirlerle ve hazırlıklarla zarar azaltmanın mümkün olduğunu dile getirirken, Bursa Teknik Üniversitesi’nden İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Beyhan Bayhan ise Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı hızlı tarama testinden, kamu binalarında sismik izolasyon uygulamasına kadar pek çok konuyu ilk toplantıda ele aldıklarını belirtti. Bugüne kadar yaplan depreme hazırlık çalışmalarının önemli olduğunu ifade eden Bayhan, “Yaklaşık 2 yıldır Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile çalışma yürütüyordu, bu olumlu bir gelişmedir. Bu konuyla ilgili süreç artık başladı. Bursa için gereken rapor umarım 6 ayda bir şekil alacak ve daha sonra iki sene içinde tamamlanacak. Bu çok önemli bir şey. Bursa’nın diğer şehirlerden farkı budur” diye konuştu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu